MELINDUNGI BUMI BERMAKNA MELINDUNGI KEHIDUPAN KITA JUGA

Artikel oleh : Stella Eming

Gambar 1: Fr.Clement Abel, Pengerusi MPP St.Peter Bundu, Kuala Penyu & Pengerusi KACT, Sdri Lissa bergambar sempena Penutupan Musim Penciptaan Peringkat Keuskupan Keningau dan  Pelancaran Kempen Protec peringkat Paroki St. Peter Bundu, KP sempena Pesta St. Francis dari Assisi.
Gambar 2 : Fr.Clement Abel memberkati haiwan-haiwan peliharaan dan anak-anak pokok yang dibawa oleh umat.

Kuala Penyu – Pada 8 Oktober 2023, Paroki St. Peter Bundu, Kuala Penyu telah mengadakan dua acara serentak iaitu Penutupan Musim Penciptaan Peringkat Keuskupan Keningau dan  Pelancaran Kempen Protec peringkat Paroki St. Peter Bundu, KP sempena Pesta St. Francis dari Assisi.

Simbolik acara penutupan dan pelancaran dilakukan dengan pembukaan banner dan penyampaian sijil penghargaan E-waste dan anak pokok kepada beberapa pemimpin Gereja Outstasi yang telah disempurnakan oleh Paderi Paroki, Rev. Fr. Clement Abel, bersama dengan Pengerusi Komisi KKACT Keuskupan Keningau Sdri. Lissa Johannes.

Pengerusi KKACT Sdri. Lissa Johannes menerangkan tentang Kempen Protec (Lindungi Bumi Kita, lindungi anak-anak kita) yang melalui kempen ini, alam ciptaan Tuhan haruslah dijaga kerana alam yang ada sekarang ini akan diwariskan kepada generasi pasa masa akan datang.  Kempen tahun yang keempat ini bertemakan “Kurangkan penggunaan bahan bakar” yang mana mengajak umat untuk menggunakan kenderaan awam, berkongsi kereta dan tidak melakukan pembakaran terbuka bagi mengurangkan pencemaran udara dan pelepasan karbon monoksida ke udara bagi melindungi laipsan ozon Bumi.

Sdri Lissa juga menjelaskan tentang kempen E-waste yang berakhir dalam minggu tersebut.  Sisa elektrik atau elektronik mengandungi bahan kimia yang berbahaya kepada alam sekitar jika tidak dilupuskan dengan cara yang betul.  Membakar  atau membiarkan peralatan-peralatan tersebut terdedah kepada hujan dan matahari boleh menyebabkan pencemaran tanah, pencemaran udara dan pencemaran sumber air yang berbahaya kepada kesihatan tubuh manusia sehingga boleh membawa maut.

Pengerusi KKACT juga merakamkan penghargaan kepada semua pihak yang telah menyokong usaha kempen E-waste dan mengharapkan agar umat mengambil tanggunjawab bersama  untuk bertindak melakukan sesuatu dalam menghidupkan salah satu tema keuskupan iaitu memelihara Bumi sebagai rumah kita bersama.

Rev. Fr. Clement Abel juga menerangkan bahawa apa yang dilakukan oleh Komiti Keharmonian Alam Ciptaan Tuhan ini adalah sebagai respon kepada dokumen gereja Laudato Si  yang telah dlancar dan disyitiharkan  untuk menjaga Bumi sebagai ‘Rumah’ tempat tinggal semua benda hidup selain manusia.  Jelas beliau lagi, keharmonian alam ciptaan Tuhan.bermaksud supaya semua alam ciptaan Tuhan dijaga dan hidup berharmoni

Peliharalah habitat yang sedia ada supaya ekosistem dalam rantaian makanan tidak terganggu.  Manusia tidak mengancam kehidupan mahluk hidup yang lain dan begitu juga sebaliknya.  Ambil peduli dan sokonglah semua usaha-usaha Komisi Keharmonian Alam Ciptaan Tuhan.

Acara tersebut berakhir dengan pemberkatan haiwan-haiwan peliharaan dan anak-anak pokok yang dibawa oleh umat.

Sharing is caring!