PEMBERKATAN GEREJA ST.YOHANES PEMBAPTIS, AMBUAL

Ambual, Keningau-Yang Mulia Bapa Uskup Cornelius Piong  berkenaan untuk memberkati Gereja St.Yohanes Pembaptis, Kuk Ambul pada 18 Disember 2021 melalui Misa Kudus yang diadakan pada jam 10.30am.

“Dengan adanya gereja ini, umat dapat mengadakan ibadat, atau misa dengan lebih selesa. Diharapkan gereja ini akan menghidupkan semula semangat sinodal,  kerana gereja ini ada disebabkan umat yang Berjalan Bersama dengan gereja itu juga,”ulas Prelatus itu semasa homilinya.

Turut hadir dalam upacara itu, Pengerusi Kuk St.Yohanes Pembaptis, En.Philip, Wakil Pengerusi MPP Paroki Keningau, En.Dominic dan Pengerusi Zon Magatang, En.Jackson.

Prelatus itu juga berkenan memberkati Grotto dan gerai gereja dan berfellowship bersama umat kemudiannya- Juanis bin Marcus

Dibawa diturutsertakan gambar-gambar semasa upacara pemberkatan tersebut.

Gereja St.Yohanes Pembaptis, Ambual
Pameran aktiviti gereja oleh KBK Gereja SYP Ambual
Koir mengiringi Misa Kudus pada hari tersebut
Yang Mulia Bapa Uskup Cornelius memberkati halaman gereja
Selebran Misa Kudus, Yang Mulia Uskup Cornelius Piong
Yang Mulia Uskup Cornelius memberkati dan merasmikan Grotto gereja.
Gambar kenangan YMBCP bersama Wakil Mpp, Zon dan Kuk
Acara Pemotongan Kek Upacara
Yang Mulia Uskup Cornelius Piong merakam gambar kenangan bersama KWK gereja selepas memberkati gerai gereja.