PEMBAPTISAN BAYI

_DSC0617

Kemabong – Pembaptisan bayi dan kanak-kanak diadakan secara gabungan di Gereja Bonda Maria Mission Kemabong. Seramai 28 bayi dan kanak-kanak telah dibaptis oleh Rev. Fr Benedict. Sebelum Sakramen Pembaptisan dijalankan, taklimat diberikan kepada ibubapa dan penanggung diadakan pagi itu, para penceramah antaranya Katekis Robby Tay & Katekis Matthew memberikan beberapa input kepada para ibubapa dan penanggung. Antara isi kandungan ceramah yang disampaikan penyelamatan melalui pembaptisan dan tanggungjawab ibubapa & penanggung dalam membimbing anak2 yang sudah dibaptis mengikut ajaran gereja.  Jam 2 petang Ibadat pembaptisan bayi dijalankan. Dalam homily Rev.Fr Benedict, ibubapa & penanggung harus sentiasa mengikuti perkembangan anak-anak mereka dalam perjalanan seterusnya, menjadi tanggungjawab ibubapa dan penanggung untuk membentuk iman anak-anak  mengikut ajaran gereja, memberi teguran jika pilihan mereka silap, dan para penanggung pula sentiasa berhubung dengan anak yang ditanggung mereka. Anak2 ini perlu bimbingan terutama pada masa yang mencabar ini. Sakramen inisiasi ini berakhir pada jam 4.00 petang.

_DSC0470

_DSC0446