Tamu Solidariti KSFX yang ke-18

Artikel oleh: Sr.Maria Thomas, FSIC

Keningau- Tamu Solidariti bagi peringkat Paroki Katedral St. Francis Xavier (KSFX) kali yang ke-18 telah diadakan pada 30 Oktober 2022 (Ahad), di Dataran Keuskupan Keningau dan juga turut disiarkan secara langsung melalui Facebook Diocese of Keningau. Ini merupakan tamu solidariti yang julung kalinya diadakan selepas pandemik Covid-19 melanda dunia.

En. Dominic Liew selaku pengerusi Tim Pelaksana di dalam ucapan beliau menerangkan tujuan utama penganjuran tamu ini adalah untuk pencarian dana bagi membantu tabung MPP, Mission dan seminarian.
Didalam ucapan perasmian pula, YM Bapa Uskup Datuk Cornelius Piong, menjelaskan bahawa penganjuran Tamu Solidariti ini juga adalah untuk memupuk semangat solidariti dan kekitaan dikalangan umat di Keuskupan Keningau dan khususnya umat disekitar Katedral St. Francis Xavier. Tamu Solidariti ini juga diserikan lagi dengan kehadiran para religious, Betania, Katekis, Pengerusi MPP dan tim pelaksana.

Tetamu jemputan dikalangan ahli-ahli politik antaranya ialah YB Datuk Seri Panglima Dr. Jeffrey Datuk Kitingan, YB Datuk Arthur Kurup dan ramai lagi yang turut memberi sokongan pada hari tersebut.
Sambutan Tamu Soliariti kali yang ke-18 dimeriahkan lagi dengan hiburan yang mantap dari beberapa orang artis tempatan seperti Rosario, Lyron, Kudi dan Ernie. Juga kemunculan khas dari Johan dan Naib Johan Pertandingan Koir Belia 2022 & Pasisimpungan Koir Veteran di peringkat keuskupan yang dianjurkan baru-baru ini.

Tidak dinafikan bahawa sambutan Tamu solidariti kali ini mendapat sambutan yang sungguh luar biasa dan sangat memberangsangkan. Sesungguhnya semua umat yang mengambil peranan dalam penganjuran kali ini sangat bermurah hati di dalam jualan masing-masing.
Semoga Tamu Solidariti ini akan terus diadakan dimasa-masa mendatang dan menjadi wadah untuk umat untuk bermurah hati, dan bersatu demi pembangunan gereja.