SURAT PASTORAL

Rev Fathers, Diakon, para Religius Brothers dan Sisters, Seminarian, Komuniti Betania,

Pengerusi dan Ahli-ahli TPK, MPP, MPM, KWK, KBK, KKD, Komiti, Komuniti dan Semua Umat.

Saudara-saudari yang saya kasihi dalam Kristus,

Damai Kristus beserta kita.

Berikut beberapa perkara yang perlu kita beri perhatian bersama:

  1. 16hb September 2015, Hari Kebangsaan kita rakyat Malaysia.

Kebaikan Negara dan rakyat adalah tanggungjawab kita bersama. Sangat diharapkan agar setiap Paroki dan Mission di seluruh Keuskupan Keningau akan dapat mengadakan Misa Kudus dalam menyambut Hari Kebangsaan kita. Kita berdoa bagi para pemimpin Negara serta rakyat yang berbilang kaum, agama dan budaya agar sentiasa memilih dan memihak kepada kehendak Tuhan dan dilindungi dari pengaruh-pengaruh jahat. Iman dan sikap kita terhadap Tuhan dan sesama akan menentukan slogan “sehati sejiwa” terlaksana.

  1. 4hb Oktober 2015, Hari Tamu Solidariti Paroki KSFX.

Ianya merupakan program Pastoral Tahunan dimana umat diperingkat Zon Kuk, KKD, Komiti, Komuniti dan keluarga dapat mengungkapkan semangat kesatuan dan solidariti dengan menyumbang bahan-bahan jualan, membeli kupon dsb bertujuan mencari dana untuk Paroki dan Keuskupan. Pada tahun ini 50% dari sumbangan kasih Tamu Solidariti kita akan disumbangkan kepada Tabung Pembangunan Pusat Ziarah, Keluarga Kudus, Nulu Sosopon Keningau. Marilah kita sama-sama memberi sokongan terhadap aktiviti pastoral ini dengan membeli kupon-kupon yang sedang dijual. Datanglah beramai-ramai membeli sambil beramal pada 4hb Oktober 2015, bertempat di Dataran Keuskupan, bermula pada jam 9.30 pagi. Jemputan ini adalah ditujukan kepada setiap Umat di dalam dan di luar Keuskupan Keningau.

  1. Pentahbisan Dikon Harry Dorisoh dan Dikon Hilanus Simon menjadi Paderi.

Kita sama-sama beroa bagi kedua-dua Dikon ini agar mereka dapat mempersiapkan peribadi dengan baik sehingga melahirkan keyakinan dan kerendahan hati melayani menyerupai Kristus. Pentahbisan Dikon Harry Dorisoh di Paroki KSFX pada 10 Oktober 2015, Misa Kudus bermula jam 10.00 pagi. Manakala Dikon Hilanus Simon akan ditahbiskan pada 17 Oktober 2015 di Paroki St Valentine Beaufort, Misa Kudus bermula jam 10.00 pagi.

  1. 20hb September 2015, Hari Minggu Katiketekal.

Tema menyambut Minggu Katiketekal pada tahun ini adalah: “Iman kepada Kristus adalah mengenali Dia, mengasihi Dia dan bersaksi bagi Dia”. Cita-cita kita Umat Allah Keuskupan Keningau mahu “dibangun menjadi komuniti Umat Allah yang komited dan efektif melayani kerajaan-Nya” perlu berlandas kepada pengenalan dari kasih kita terhadap Yesus agar kita dapat bersaksi bagi Dia. Ibubapa, para katekis pembimbing dan kita semua perlu membangun iman kristiani berlandaskan tiga tonggak ini agar kita dapat mewariskan iman kristiani sejati kepada anak-anak, para katekumen dan sesama.

  1. Seminar Kepemimpinan Kristiani.

Satu seminar bertemakan “Kepemimpinan Kristiani” akan dianjurkan oleh Tim Pastoral Keuskupan pada 13-14 November 2015, bertempat di RRKK Tatal. Seminar tersebut adalah bertujuan membantu para Pelayan dan Pemimpin Umat untuk mengenali kerohanian, strategi dan skil pelayanan dan kepemimpinan Kristiani.

Sangat diharapkan agar wakil MPP/MPM, KWK, KBK, Komisi, Komiti, KKD dan Katekis dari setiap Paroki dan Mission dapat meluangkan masa untuk menyertai seminar tersebut. Tidak ada yuran dikenakan tetapi kita akan meminta sumbangan kasih dari setiap Paroki melalui pungutan ke-3 pada 8 November 2015. Kita doakan agar persiapan dan pelaksanaan seminar tersebut diberkati Tuhan.

Kebahagiaan Adalah Kekitaan

+Bishop Datuk Cornelius Piong

Sharing is caring!