PERLANTIKAN DAN PEMBAHARUAN  KOMITMEN PAROKI PELAYAN SABDA KSFX

Artikel oleh : Juanis bin Marcus

Gambar 1: Upacara Pelantikan Pelayan Sabda yang baru dihadapan Bapa Uskup Cornelius Piong

Tatal, Keningau-Seramai 202 Pelayan Sabda dari sekitar Katedral St.Francis Xavier, Keningau dan Zon Senagang telah menyertai Rekoleksi Perlantikan dan Pembaharuan Komitmen Pelayan Sabda peringkat KSFX yang diadakan pada 20 Januari 2024 dan bertempat di Pusat Retret Keuskupan Keningau, Tatal.

Rekoleksi itu bertujuan untuk mempersiapkan para Pelayan Sabda sebelum mereka dilantik atau memperbaharui komitmen mereka.

Rekoleksi itu bermula dengan Msgr.Gilbert Lasius memberikan Input Pertama yang bertajuk “Mesej Hari Minggu Sabda Allah”. Menurut klerus itu, Alkitab adalah Cintakasih Tuhan oleh itu seharusnya kita mewartakannya. Oleh yang demikian, para Pelayan Sabda mempunyai peranan yang sangat penting kerana mereka mewartakan Sabda Allah itu di puncak kehidupan kita sebagai Katolik, iaitu Perayaan Ekaristi.

“Pelayan Sabda harus menghayati dengan batin mereka Sabda Tuhan itu sebelum mewartakannya agar umat yang mendengarkannya dapat merasakan cintakasih Tuhan itu juga,” tutup Msgr.Gilbert.

Sesi kedua yang bertajuk , “Peranan dan Tanggungjawab Pelayan Sabda” pula disampaikan oleh Sr.Liza Jamat, FSIC. Menurut biarawati itu, pelayan sabda perlu menjadi Pewarta Injil yang hidup dengan mendalami, menghayati dan menerapkan nilai-nilai Injil dalam kehidupan mereka. “Menjadi pewarta Injil bukan hanya kita melaksanakan tanggungjawab kita sebagai seorang Kristian tetapi juga kita menerima bahawa Yesus adalah Tuhan, Yesus adalah Juruselamat dan pemimpin dalam kehidupan kita,”jelas Sr.Liza menutup sesinya.

Selepas itu, diadakan Upacara Perlantikan dan Pembaharuan Komitmen para Pelayan Sabda melalui Misa Kudus yang disempurnakan oleh YM Bapa Uskup Cornelius Piong. Seramai 60 Pelayan Sabda menerima lantikan baru dan selebihnya memperbaharui komitmen mereka.

Uskup Cornelius dalam homilinya, mengatakan bahawa setiap pelayan sabda harus sedar bahawa kemampuan mereka mewartakan Sabda bukanlah  daripada kemampuan  manusiawi tetapi kerana ia datang dari Tuhan. “Anda semua bukan membaca Sabda Tuhan, tetapi mewartakannya atau dengan kata lain memproklamasikan Sabda itu,”jelas prelatus itu. Prelatus itu juga menasihatkan agar para pelayan sabda bersedia lebih awal dan berdoa kepada Roh Kudus agar mereka dapat mewartakan Sabda Allah itu dengan lebih efektif.

Selepas Misa Kudus, turut diadakan fellowship bersama para pelayan sabda dengan Uskup Cornelius Piong dan Msgr.Gilbert Lasius.

Perlantikan dan Pembaharuan Komitmen bagi pelayan sabda ini akan diteruskan lagi bagi zon-zon lain dalam naungan paroki KSFX. – Juanis bin Marcus

Sharing is caring!