PERAYAAN STO.NINO PERINGKAT PAROKI KSFX

Artikel oleh : Juanis bin Marcus

Keningau-Komiti Filipino paroki KSFX sekali lagi merayakan Pesta Sto.Nino kali yang ke-10 pada 21 Januari 2024 bertempat di Dataran Solidariti Keuskupan Keningau.

Perayaan itu disambut melalui Misa Kudus yang diselebrankan oleh Msgr.Gilbert Lasius.

Misa Kudus bermula pada jam 2.00pm, yang mana kebanyakan mereka yang hadir mengenakan pakaian tradisional masyarakat Filipina sambil membawa Statue St.Nino. Perarakan Misa didahului oleh kaum muda dan kanak-kanak yang berarak masuk sambil melakukan tarian sebelum diikuti oleh usungan yang membawa Statue St.Nino.

Msgr.Gilbert Lasius  dalam homilinya, menyatakan St.Nino atau “Bayi Yesus” yang dirayakan melambangkan kepada 3 perkara. Perkara pertama adalah “kebergantungan”. Bayi Yesus yang terpaksa bergantung kepada jagaan fizikal oleh kedua ibu-bapaNya(Maria & Josef) juga turut memberi maksud bahawa manusia juga harus bergantung hidupnya kepada Tuhan.

Perkara kedua pula adalah “Kerendahan Hati”. Yesus sanggup merendahkan diriNya untuk menjadi manusia dan dilahirkan oleh manusia agar mampu menebus dosa-dosa kita. “Seperti dalam Injil, siapa seperti kanak-kanak itu akan masuk kerajaan surga, beerti kita juga harus merendahkan diri seperti seorang kanak-kanak yang sentiasa memerlukan tempat bergantung hidup,” tegas Msgr.Gilbert.

Perkara yang ketiga, Bayi Yesus juga melambangkan “Kesetiaan”. Yesus bukan sahaja setia kepada ibu-bapaNya di dunia tetapi juga tetap setia dalam misiNya. “Inilah tiga perkara yang harus kita hayati dalam merayakan St.Nino ini iaitu, Kebergantungan, Kerendahan hati  dan Kesetiaan,” tutup Msgr.Gilbert dalam homilinya.

Selepas misa, turut diadakan Fellowship bersama di Dewan MPP KSFX. Pelbagai acara diadakan seperti Little King & Queen St.Nino, pakaian tradisi tercantik, keluarga contoh dan juga tiket bertuah. Menurut salah satu jurucakap Komiti Filipino, Perayaan St.Nino ini akan diteruskan pada tahun hadapan malah akan diperbesarkan lagi agar komiti-komiti lain dapat menyertainya.

Sharing is caring!