MENDERITA DEMI KRISTUS

Renungan Hari Minggu Biasa Ke-5 (B)

Ayb 7:1-4,6-7; 1Kor 9: 16-19,22-23; Mrk 1:29-39

 

Orang-orang yang baik mengalami penderitaan tetapi orang-orang yang jahat pun sama mengalaminya juga. Orang-orang yang jauh dari Tuhan, menderita. Namun orang-orang yang dekat dengan Tuhan malah lebih menderita lagi. Penderitaan datang dan melanda semua orang tanpa membeza-bezakan. Ternyata Tuhan itu baik sebab Dia, “Menerbitkan matahari bagi orang yang jahat dan orang yang baik dan menurunkan hujan bagi orang yang benar dan bagi orang yang tidak benar” (Mat 6:45).

Kejahatan mengundang kesengsaraan, tetapi pada masa yang sama, keadilan pun tidak dapat menghalang kesangsaraan. Menjauhkan diri dari Tuhan akan mendekatkan kita pada kesengsaraan, namun kedekatan kita dengan Tuhan pun tidak dapat menjauhkan kita dari kesengsaraan.

Nampaknya kita berhadapan dengan keseluruhan isu persoalan tentang kesengsaraan dengan hanya satu soalan yang nampaknya tidak berkesudahan – “Mengapa?” Agak mudah bagi kita menerima kenyataan bagi orang-orang yang memang jahat. Tetapi jika yang ditimpa penderitaan itu adalah orang yang baik, lalu timbul persoalan – “Mengapa dia?” Tetapi jika kita sendiri mengalami penderitaan tersebut, maka kita seakan-akan berteriak, “Mengapa saya pula?!”

crossMengapa tidak? Bukankah Yesus sendiri pun pernah mengalami penderitaan, malah sampai mati di kayu salib? Ini bererti penderitaan itu sebenarnya bukanlah suatu sumpahan. Ianya boleh bererti sebagai akibat daripada dosa kita. Namun demikian, ianya bukan pula sebagai suatu hukuman. Sebab, tidak ada seorang pun yang dihukum oleh Tuhan, kerana Dia sendiri telah menderita di kayu salib untuk keselamatan kita.

Sewaktu anda mengalami pelbagai tekanan hidup, apakah anda menganggapnya sebagai hukuman Tuhan? Tetapi percayalah segala bentuk tekanan hidup tersebut hanyalah sebagai proses pemulihan bagi kita agar lebih hidup sesuai dengan kehendak Tuhan. Bayangkanlah anda sebagai pohon. Mungkin anda mengalami dipangkas, dibuang dahan, daun serta bunga dan buah yang berlebihan. Itu bererti anda bukan dihukum, tetapi ada tujuan tertentu daripada pemilik pohon tersebut – supaya kita tumbuh subur dan berbuah banyak walaupun menderita seketika.

Nabi Ayub dan Tuhan Yesus adalah orang-orang yang tidak bersalah, namun kedua-duanya mengalami penderitaan yang luar biasa. Namun kedua-duanya tidak pernah menjadi hamba kepada sebarang penderitaan yang mereka hadapi. Memang Ayub pernah juga mempersoalkan kesengsaraannya pada Tuhan, tetapi dia tetap beriman teguh kepada Tuhan. Demikian juga Yesus, Dia pernah memohon kepada Allah Bapa-Nya agar penderitaan yang dipikul-Nya itu dijauhkan daripada-Nya. Tetapi akhirnya Dia tetap menyerahkan Roh-Nya kepada Allah Bapa.

Menderita atau tidak, itu bukanlah pilihan kita sendiri, sebab kita sangat terbatas dan sangat berharap pada pertolongan Tuhan. Kita semua mengalami pelbagai bentuk kesengsaraan yang memang kita tidak ingini. Misalnya, ada orang yang mengalami kesengsaraan secara singkat, ada juga yang mengambil masa agak lama. Ada yang biasa-biasa sahaja, ada juga yang mengalami sangat luar biasa hebatnya. Apapun, kita perlu bersedia menghadapinya kerana cepat atau lambat, pasti kita akan mengalaminya juga.

Persoalannya, mengapa penderitaan itu menimpa Nabi Ayub, Paulus, Yesus dan saya? Apakah ada orang lain yang terhindar daripada kesengsaraan hidup ini? Ya, memang tidak ada siapapun yang terhindar dari penderitaan – Ibu Maria pun tidak!

Oleh kerana kesengsaraan merupakan sebahagian daripada hidup kita, maka ianya merupakan suatu panggilan yang suci. Ianya suatu panggilan yang serupa dengan panggilan Yesus, Sang Hamba yang menderita itu. Suatu panggilan untuk bersama Yesus di kayu salib dan komitmen untuk tetap setia bersama Yesus, baik dalam masa suka mahupun dalam masa duka.

Sama ada kita mahu hidup sengsara bersendirian, atau memilih hidup sengsara bersama Yesus, bukan merupakan masalah. Tetapi jika kita serahkan penderitaan kita kepada Kristus, maka ianya akan berubah menjadi suatu berkat dan kesempatan yang baru. Jadi, mengapa kita tidak memilih hidup menderita bersama Yesus daripada menderita secara bersendirian yang akhirnya membawa akibat yang negatif, misalnya mulai berangan-angan untuk mengambil jalan pintas iaitu bunuh diri.

Salib Yesus tidak pernah menyelesaikan kesengsaraan manusia. Kita pun tahu bahawa kesengsaraan itu sendiri tidak pernah menjadi masalah yang harus diatasi. Sebab kesengsaraan itu merupakan suatu misteri kehidupan yang memerlukan kesedaran kita. Maka melalui salib Yesus, kesengsaraan manusia itu diletakkan di dalam keadaan di mana manusia itu menerima secara sedar, bukan hanya penyembuhan, tetapi juga pengalaman peribadi terhadap Yesus Kristus, Sang Penyembuh batin itu.

sumberMaka bagi kita yang mengalami keadaan sengsara, akan menjadi agen penyembuh walaupun kita sendiri mengalami luka-luka kesengsaraan tersebut. Sebab walaupun kita dalam keadaan sengsara, namun kita mempunyai kedamaian di hati, mengingat Yesus sentiasa bersama kita, dan sentiasa berpesan, “Marilah kepada-Ku, semua yang letih lesu dan berbeban berat,” kata-Nya, “Aku akan memberi kelegaan kepadamu.” (Mt 11:24).

Baru-baru ini, dua orang professor dari universiti Navarre Alejo Jose G. Sison dan Juncal Cunado, membuat kajian terhadap tahap kegembiraan manusia, mendapati bahawa orang-orang yang setiap hari berdoa, adalah orang-orang yang bergembira walaupun menghadapi masalah, dibandingkan dengan orang-orang yang jarang atau tidak pernah berdoa. Namun kata mereka, “Orang-orang yang selalu menghadiri misa kudus, selain berdoa setiap waktu, adalah orang-orang yang mempunyai tahap kegembiraan yang paling tinggi.” Fikir-fikirkanlah! (JL)

Cadangan soalan refleksi peribadi dan perkongsian KKD:

  1. Menurut anda, mengapakah Tuhan membiarkan penderitaan itu melanda manusia
    yang jahat mahupun yang baik?
  2. Apakah yang harus kita lakukan untuk tetap bertahan untuk hidup dan pada iman
    kepercayaan kita apabila menghadapi pelbagai tekanan kehidupan?

Cadangan aktiviti minggu ini:

Kenal pasti masalah yang merunsingkan anda. Berdoalah, bercakap-cakaplah kepada Tuhan dan bacalah petikan-petikan Kitab Suci yang berkaitan. Carilah teman yang rapat dengan anda dan kongsikan masalah anda. Mohon bantuan Bonda Maria melalui rosari dan berdoa di hadapan Sakramen Maha Kudus, selain menghadiri Misa Kudus setiap hari Minggu.

Sharing is caring!