MAJLIS SAMBUTAN KEDATANGAN REV. FR. RONNIE LUNI SEBAGAI PADERI PAROKI ST. PATRICK MEMBAKUT

Membakut – Lebih kurang 100 orang umat Katolik paroki St.Patrick Membakut hadir dalam majlis sederhana menyambut kedatangan Fr. Ronnie Luni selaku paderi paroki baru menggantikan Fr. Paul Mikin yang telah ditukarkan ke paroki Beaufort – Sipitang. Majlis ini telah diadakan pada 26 Februari yang lalu, pada jam 4.30 petang.  Saudara Osmund Osmin Benati selaku Pengerusi Majlis Pastoral Paroki (MPP) merangkap pengerusi penganjur mengucapkan selamat datang dan selamat melayani kepada Fr. Ronnie dan beliau berharap agar umat sentiasa dapat memberi kerjasama dan berganding bahu, bergerak bersama Fr. Ronnie demi kemajuan paroki Membakut.

RL1

Dalam ucapan ringkasnya, Fr. Ronnie menyatakan rasa syukur dan berterima kasih kepada semua umat yang hadir merayakan kedatangan beliau ke Paroki St. Patrick Membakut terutama sekali kedua ibu bapa dan ahli keluarga beliau yang turut hadir bersama didalam majlis tersebut. Fr. Ronnie turut mengongsikan pengalaman beliau serba sedikit ketika melayani di Paroki Sook dan ketika melanjutkan pengajian ke EAPI di Filipina dalam kursus Leadership and Management for Mission.

RL2

Selain itu, Fr. Ronnie juga menyatakan harapan beliau tentang Rumah Retret Keuskupan keningau, Purun Kuala Penyu memandangkan beliau telah dilantik untuk mengetuai pengurusan rumah retret tersebut bermula tahun ini. Beliau berharap agar rumah retret tersebut bukan sahaja dikenali apabila adanya seminar mahupun majlis besar-besaran tetapi juga sebagai pusat pembangunan iman bagi  umat dari empat paroki berdekatan iaitu dari Paroki  St. Patrick Membakut, Paroki St. Peter Bundu Kuala Penyu, Paroki St. Valentine Beaufort dan juga Paroki St. Yohanes Pembaptis Sipitang.

RL3

Majlis pada petang tersebut diteruskan dengan doa makan dan seterusnya upacara pemotongan kek selamat datang kepada Fr. Ronnie. Umat bersama Fr. Ronnie kemudiannya menjamu selera dengan makan malam yang disediakan secara potluck oleh semua KKD di paroki ini sambil menyaksikan persembahan tarian daripada belia St. Patrick Membakut, tarian daripada kumpulan ibu-ibu St. Patrick Membakut dan nyanyian karaoke daripada Fr. Ronnie dan umat-umat yang hadir pada malam tersebut.

Majlis tersebut selesai pada  jam 9 malam diakhiri dengan doa malam dan berkat daripada Fr. Ronnie – KOMSOS St Patrick Membakut.

Sharing is caring!