MAJLIS KESYUKURAN 5 DALAM 1 YANG PENUH BERKAT

Artikel oleh : Melty Paulus

Keningau – Majlis Kesyukuran 5 dalam 1 telah diadakan di Dewan MPP, Paroki KSFX Keningau pada 7 Januari 2024 yang lalu. Acara ini termasuklah sambutan Msgr Gilbert Lasius sebagai Rektor Paderi KSFX yang baharu, welcoming Fr. Bede Anthonius ke KSFX, farewell Fr. Lazarous Uhin serta penghargaan kepada AJKT MPP KSFX sesi 2019-2023 dan seterusnya alu-aluan kepada AJKT MPP KSFX bagi sesi 2024-2026.

Majlis ini bermula pada 6.30 petang dan di dahului dengan doa pembukaan dan seterusnya ucapan daripada Pengerusi MPP KSFX yang baru, Puan Nancy Nelly Joneh dan juga daripada para paderi yang diraikan.

Uskup Cornelius Piong yang hadir mengucapkan terima kasih kepada semua yang hadir dan terlibat sama dalam majlis ini dan melahirkan kesyukurannya kerana dapat berjalan bersama dalam Kristus dan berkumpul bersama meraikan kebersamaan ini yang penuh berkat. Fr. David Gasikol, Fr Appolonius Yakis, Fr. Joseph Gapitang dan Fr. Ferdinandus dari Keuskupan Sintang, Indonesia turut bersama-sama hadir dalam majlis ini. Kehadiran para religius dan sister, para seminarian dan aspirant serta umat di sekitar Paroki KSFX juga menambahkan lagi keriangan dalam majlis kebersamaan ini.

Sepanjang acara ini berlangsung, majlis ini bukan hanya makan bersama sahaja tetapi juga diserikan lagi dengan pengisian seperti persembahan nyanyian dan tarian, exchange gifts, bergambar bersama serta pemberian penghargaan cenderakenangan kepada barisan AJKT MPP KSFX bagi sesi yang lalu. Di kesempatan ini, diucapkan selamat melayani di Paroki KSFX kepada Msgr Gilbert Lasius yang juga sebagai Rektor Paroki KSFX. Selamat datang juga diucapkan kepada Fr.Bede Anthonius ke Paroki KSFX dan Selamat melayani di tempat yang baru bagi Fr.Lazarous Uhin.

Majlis syukur ini juga mengucapkan tahniah kepada AJKT MPP KSFX yang baharu bagi sesi 2024-2026 dan selamat menjalankan tanggungjawab dengan penuh komitmen.

Sharing is caring!