JANGAN TAKUT UNTUK MEMPERKEMBANGKAN TALENTA YANG DIBERIKAN OLEH TUHAN.

Artikel oleh : Stella Eming Dydimus

KUALA PENYU – Sebagai pembuka tirai bulan Adven pada 1hb Desember 2023,  Paroki Pendalaman Bawah Keuskupan Keningau  telah mengadakan Majlis Konvokesyen buat julung kalinya bagi meraikan seramai 94 graduan yang tamat Kursus Pensijilan Tahap 1 bagi sesi Jun – November 2023.  Paroki yang terlibat ialah Paroki St. Yohanes, Sipitang, Paroki St. Valentine, Beaufort, Paroki St. Patrick, Membakut dan Paroki St. Peter, Bundu, Kuala Penyu.

Acara yang bersejarah ini dimulakan dengan Misa Kudus di Gereja St. Peter Bundu, Kuala Penyu yang dipimpin oleh Rev Fr Rudolf  Joannes serta dibantu oleh Rev Fr Clement Abel, Rev Fr. David Mamat, Rev Fr Bede Antonius dan Rev Fr Benedict Runsab. Hadir Bersama dalam acara ini ialah Cikgu John Lainsin (Pengetua Kursus), Cikgu Fredolin Umis, Cikgu Patrick Marius dan Cikgu Robson Douglas. 

Berdasarkan renungan pembacaan hari itu,  Fr Rudolf mengucapkan syabas kepada semua graduasi kerana telah mencabar diri untuk keluar dari kepompong keselesaan mereka dengan mengambil masa unuk memperdalamkan dan memperkembangkan iman pengetahuan dengan datang dan mengikuti kursus yang dianjurkan oleh Pusat Pastoral Keuskupan (PPK). Ini bermaksud para graduasi telah memperkembangkan talenta yang diberikan oleh Tuhan.

 “Bersukacitalah kerana apabila Tuhan datang mendapati kita tidak tidur tetapi masih terus bekerja, berusaha dan menjadi alat serta pancaderia Tuhan untuk mewartakan Khabar baiknya”. Rev Fr, Rudolf Joannes.

Selepas misa, para graduasi berarak masuk ke Dewan St Peter Bundu sambil diberi tepukan gemuruh oleh ahli keluarga dan rakan-rakan yang hadir sebagai tanda sokongan untuk majlis penyampaian sijil yang disempurnakan oleh Rev. Fr Rudolf Joannes.

Penghulu peserta kursus, Sdra Paul Bigul dalam ucapannya menyatakan rasa kesyukuran dan terima kasih kepada para paderi dan cikgu-cikgu  yang memberi semangat dan dorongan  selama 6 bulan dengan mengorbankan masa dan tenaga untuk memastikan kejayaan dalam pelajaran sehingga pada hari ini. Ucapan terima kasih juga pada Paroki St. Valentine Beaufort yang menjadi tempat berkursus selama itu,  Kepada para graduan yang walaupun berada dalam segala keadaan yang mencabar tetapi masih dan mampu bertahan sehingga dapat berkumpul bersama di dewan untuk menerima sijil sebagai tanda akhir pembelajaran.

Paderi Paroki St. Peter Bundu, Kuala Penyu, Rev Fr Clement Abel pula dalam ucap utamanya mengharapkan agar segala apa yang telah diterima oleh para graduan sepanjang kursus itu benar-benar dapat dihidupi terutama di dalam pelayanan.

Fr Clement juga memaklumkan bahawa untuk membuat pengutusan (khasnya di Paroki St Peter Bundu) agak lewat kerana sudah berada d hujung tahun, maka pengutusan akan dibuat di awal tahun. Walaubagaimanapun, diingatkan juga kepada semua graduan bahawa samada semua diutus menjadi pemimpin ibadat sabda atau tidak, itu terpulang kepada paderi paroki yang baru, KUK dan juga umat setempat

Pesanan paderi itu juga supaya jangan takut jika diutus.  Beliau yakin apa saja yang telah disampaikan kepada para graduan adalah mencukupi untuk mereka melayani tetapi terpulang kepada diri sendiri samaada  mampu melayani atau tidak. Semua  menjadi alat dan anggota tubuh Kristus. Oleh itu,  jangan takut dan  malu untuk bertanya kepada para paderi, kepada sesama terutama kepada yang senior,  jangan membuat keputusan sendiri dan sentiasa berhubung dengan paderi, sebagai pembimbing utama dalam paroki.

Di dalam pelayanan Tuhan, yang pasti dilayani adalah umat.  Oleh itu, jangan menyebabkan umat marah kepada gereja.  Dalam melayani haruslah melayani dengan sopan, menngunakan bahasa dan perilaku yang baik dan jangan marah. Ini kerana jika umat sudah rasa tidak senang dan selesa,   gereja akan kurang dapat kerjasama dan umat tidak lagi datang ke gereja.  Hiduplah sesuai dengan kehidupan sebagai pemimpin dalam gereja.  Hormatilah sesama.

Memulakan ucapan dengan menggunakan perumpamaan cerita kancil yang berjalan dihadapan harimau, Pengetua Kursus ini, Cikgu John Liansin mengingatkan supaya jangan takut untuk melayani  kerana adanya ‘harimau’  (Yesus) yang berada di belakang untuk menjaga kita.

“Jangan left group” penekanan permintaan Cikgu John Liansin kepada bakal-bakal pembimbing. Mengumpamakan kumpulan yang dibuat di dalam media massa sebagai talian hayat, beliau berpesan agar menggunakan media tersebut sebagai tempat membuat latihan, bertanya jika ada kemusykilan dan berkongsi tentang apa yang akan disampaikan kepada umat.  Ini kerana di dalam kumpulan tersebut, adanya paderi dan pembimbing yang boleh membantu.  Bekerja dalam kumpulan bukannya secara sendirian.

Peringatan juga kepada semua terutamanya yang memegang nama sebagai seorang pembimbing. supaya berhati-hati apabila berkongsi kandungan di media massa masing-masing.  Bimbang ianya bertentangan dengan ajaran gereja katolik.  Mintalah  pendapat daripada rakan sekumpulan samaada ianya sesuai atau tidak sebelum dikongsikan atau diviralkan. “Awasilah dirimu sendiri dan awasilah ajaranmu.  Bertekunlah dalam semuanya itu , karena dengan berbuat demikian engkau akan menyelamatkan dirimu dan semua orang yang mendengar engkau” 1 Timotius 4:16

Fr Rudolf  Joannes dalam ucapannya mengajak para garduan untuk mengungkapkan kesyukuran dan terima kasih terutamanya kepada Tuhan yang telah memilih, mencari dan memanggil sehingga dapat berada di dewan pada saat ini,  Seterusnya bersyukur dan berterima kasih kepada  diri mereka sendiri kerana berbekalkan semangat keterbukaan, sikap berkomuniti, ambil peduli dan kesetiaan, mereka dapat melengapkan kursus yang berlangsung selama 6 bulan walaupun menghadapi pelbagai cabaran. 

Tidak dilupakan juga kepada ahli keluarga yang sentiasa memberikan sokongan dan bantuan sehingga para graduan dapat meneruskan dan menghabiskan pembelajaran mereka.

Berterima  kasih dan bersyukur juga diberikan kepada para Paderi paroki yang menyokong dan mengambil berat tentang kursus ini agar dapat dilaksanakan untuk memenuhi keperluan pastoral di paroki masing-masing.

Para graduan juga diingatkan agar tidak mementingkan markah yang tercatat di dalam transkip yang akan diterima nanti bersama dengan sekeping sijil tetapi mengaplikasikan apa yang telah mereka pelajari.  Dalam keseriusannya juga, Fr Rudolf sempat membuat jenaka bahawa sijil yang diterima itu tidak akan dipakai oleh Kementerian Pelajaran Malaysia tetapi dipakai dan diterima oleh Kerajaan Tuhan. Maka pesan terakhir klerus itu agar pada graduasi ini terus saling medoakan dan menyokong antara satu sama lain.

Acara pada hari itu diteruskan dengan upacara penyampaian sijil, pemyampaian cenderakenangan kepada tenaga pengajar, pemotongan kek kesyukuran, persembahan para graduan, makan bersama dan acara bergambar beramai-ramai dan bergambar bersama keluarga di photobooth yang disediakan.

Sharing is caring!