JANGAN MENGHAKIMI SUPAYA TIDAK DIHAKIMI

Renungan Hari Minggu Ke 5 Musim Puasa (C)

Yes 43:16-21;     Flp 3:8-14;     Yoh 8:1-11

 

tertangkapHampir setiap hari kita membaca dan mendengar berita dari radio atau televesyen tentang orang-orang yang dituduh berkhalwat, melewat atau melakukan perkara-perkara sumbang di tempat-tempat yang tertentu. Ironinya pula, ada orang-orang yang berani mengatakan bahawa mereka sendiri menyaksikan perlakuan tersebut dengan mata kepala mereka sendiri. Kejadian-kejadian seperti ini berbaloi untuk kita renungkan kerana ianya ada kesamaan dengan sikap “orang-orang suci” yang terdapat dalam Injil hari ini.

Kisah di dalam Injil tadi menceritakan bagaimana orang-orang Farisi mengheret seorang perumpamaan yang mereka tuduh telah berzina di depan mata mereka, “Rabi, perempuan ini tertangkap basah ketika ia sedang berbuat zina” (ay 4). Persoalannya, bagaimana mereka tahu? Apakah secara kebetulan atau mereka sengaja mengintainya dengan maksud mereka sendiri mengingininya tetapi orang lain pula mendahului, mereka marah lalu melapurkannya pada pihak atasan?

yesus-mengampuniApapun kisah ini lebih menarik lagi kerana Yesus pun dilibatkan. Wanita yang tertuduh itu, dipaksa menghadapi orang ramai untuk diadili. Para penuduh, orang-orang Saduki dan Farisi yang dianggap ahli undang-undang dalam agama itu telah memutuskan bahawa perempuan itu bersalah. Yesus juga adalah ahli undang-undang agama tetapi yang lebih mementingkan peribadi manusia daripada undang-undang, dicabar untuk memutuskan pendiriannya terhadap wanita tersebut.

Cabaran tersebut sebenarnya sengaja diada-adakan oleh musuh-musuh Yesus, bukan untuk mencari kebenaran dan keadilan tetapi secara tidak langsung mahu mempermalukan Yesus bersama dengan wanita tersebut. Bahawa, seandainya Dia membebaskan wanita tersebut, maka Dia dituduh secara terbuka melanggar undang-undang yang sedia ada. Tetapi jika Dia membenarkan wanita itu dihukum mati kerana berzina, maka Dia telah menolak ajaran cinta kasih yang selama ini diwar-warkan-Nya. Nampaknya perangkap mereka kali ini sangat berkesan dan sukar bagi Yesus untuk melepaskan diri-Nya.

Yesus mengetahui niat jahat daripada orang-orang yang memusuhi-Nya itu, maka Dia tetap bersikap tenang, tidak memberi jawaban secara tergesa-gesa tetapi sebaliknya tunduk lalu seakan-akan menulis sesuatu di atas tanah yang berdebu itu.

batuApabila Dia semakin didesak untuk memberi keputusan sama ada melepaskan atau menghukum wanita tersebut, Yesus berkata, “Sesiapa di antara kamu tidak berdosa, hendaklah ia yang pertama melemparkan batu kepada perempuan tersebut” (ay 7). Soalan yang begitu mengena di hati mereka sehingga pasti mereka saling berpandangan lalu, “…pergilah mereka seorang demi seorang mulai dari yang tertua” (ay 9). Mereka menyedari bahawa mereka pun adalah orang berdosa dan patut berada di tempat perempuan tersebut untuk turut dihukum.

Sikap Yesus tersebut tidak seharusnya ditafsirkan sebagai memihak pada orang yang suka membuat dosa. Apa yang mahu ditekankan-Nya bahawa para penuduh tersebut tidak ada hak untuk menghukum dan menjatuhkan hukuman terhadap sesamanya atas dua sebab. Pertama, mereka sendiri adalah oarang-orang yang berdosa. Kedua, mereka sendiri tidak boleh melihat apa sebenarnya yang terdapat jauh di dalam lubuk hati wanita tersebut.

Yesus tidak menghukum wanita tersebut, tetapi berlaku lebih positif iaitu Ia menumbuhkan sikap mahu bertaubat kepada wanita tersebut dengan memberi kata-kata pembakar semangat, “Jangan melakukan dosa lagi mulai sekarang” (ay 11).

Yesus merupakan penyelamat kepada mereka yang ditindas, dihina serta memahami dan mengampuni. Sebaliknya orang-orang Farisi dan Saduki pula, suka mengadli, menjatuhkn hukuman dan menganggap diri mereka adalah orang-orang yang benar dan dirahmati Allah.

judging-others-blue_designSalah satu pengajaran yang kita perolehi dari Injil hari ini adalah mengadili sesama. Jauh di dalam hati kita, mungkin kita marah pada sikap orang-orang Saduki dan Farisi itu, namun seringkali kita pun sama dengan mereka misalnya apabila kita memperkatakan kesalahan sesama kita, atau menggosipkan keretakan rumah tangga sesama kita atau memburuk-burukkan sesama kita yang bekerja di tempat-tempat yang kita anggap tidak baik. Secara tidak kita sedari kita pun sama dengan orang-orang Farisi yang suka berkata, “Terima kasih Tuhan, saya tidak sama seperti mereka.”

Konon suatu hari, seorang wanita datang kepada paderi untuk pengakuan:

Wanita: Paderi, selepas saya nanti, suami saya akan masuk untuk pengakuan. Kau tau, dosa-dosanya adalah ….. dst.

Paderi: Maaf, saya tidak perlu dosa-dosa suamimu. Kenapa engkau memberi tahu dosa-dosa suamimu pula, bukan dosamu?

Wanita: Saya hanya memberimu suatu orentasi. Manalah tahu, dia akan membohongimu.

Apabila kita tergoda untuk cepat menghakimi sesama kita, maka marilah kita pada hari ini berdiam diri lebih lama daripada yang biasa sambil melihat apa kiranya yang telah ditulis Yesus di atas tanah dalam Injil tadi. Besar kemungkinan Dia menuliskan serentetan senarai dosa-dosa yang pernah kita lakukan. Akhirnya kita dapat merasakan bahawa satu jari telunjuk yang kita tundingkan kepada sesama kita tetapi jari-jari yang selebihnya itu menunding kepada diri kita sendiri.

Maka marilah kita sentiasa ingat nasihat Yesus ini: “Jangan kamu menghakimi, supaya kamu tidak dihakimi” (Mt 7:1) dan “…jangan berbuat dosa lagi mulai sekarang” (Yoh 8:11) (JL)

Cadangan soalan refleksi peribadi dan perkongsian KKD.

  1. Mengapakah kita sebagai pengikut Kristus tidak dibenarkan untuk saling menghakimi sesama kita?
  2. Bagaimanakah sebaiknya cara kita menegur sesama kita yang bersalah?

Cadangan aktiviti minggu ini.

Renungkan bagaimana sikap kita dalam menghakimi seseorang. Menghakimi bererti kita menunding satu jari kepada sesama kita sebagai tanda bahawa kita mahu menghukum dia atas perbuatannya yang kita anggap sebagai dosa. Tetapi mulai hari ini sedarlah bahawa kita sendiri menunding tiga atau empat jari ke arah kita sendiri, sebagai tanda bahawa kita pun perlu dihakimi.

Sharing is caring!