HARI KELUARGA KATEKIS PAROKI KENINGAU 2022

artikel oleh: Juanis bin Marcus

KENINGAU: Dipenuhi dengan sukacita! Itulah gambaran yang dapat diungkapkan apabila Komiti Katekis Paroki Keningau(KOMKAT), berjaya mengadakan Hari Keluarga Katekis bagi tahun ini. Setelah tertangguh lebih dari 2 tahun, akhirnya tarikh 24 September 2022, menjadi hari yang dinanti-nantikan, apabila seramai 103 orang katekis berhimpun di KUK Gereja St.Blasius, Magatang bagi meraikan hari besar tersebut.

Para Katekis yang hadir mengabdikan gambar kenangan
Sdra.Kamusius ekui yang dilantik menjadi Katekis Pemimpin Ibadat Sabda
Sdra. Heldy Galiwas,Bernie Vellanueva dan Binius ubin yang dilantik menjadi Katekis Pelayan Komuni

Hari Keluarga dimulakan dengan Misa Kudus. Yang Mulia Bapa Uskup Cornelius Piong yang menjadi selebran misa memaklumkan bahawa tema pada kali ini adalah “Kristus sumber kesatuan, kesetiaan dan kebahagiaan keluarga”. Prelatus itu juga menjelaskan bahawa, bahawa tema ini adalah sangat penting kerana dari Surat Apostolik, Sri Paus Santo Yohanes II, menerangkan bahawa keluarga adalah tempat pertama manusia mengenal baik dan buruk, tempat pertama juga mengenal sifat dan sikap manusia itu. “Betapa pentingnya keluarga itu, termasuklah kita, Ibu bapa sebagai Katekis yang pertama,” ulas prelatus itu lagi.

Uskup Cornelius juga menyeru, agar para katekis untuk menggalakkan umat agar lebih berdisplin dalam penyembahan mereka kepada Yesus. “Contohnya, galakkan umat untuk datang awal ke misa kudus, dan penuhi ruangan depan terlebih dahulu kerana penyembahan yang benar dalam misa kudus apabila kita mampu mendengar, melihat dan menyentuhNya(Yesus)”, tegas prelatus itu.

Dalam misa kudus itu juga, Uskup Cornelius berkenan melantik Sdra.Kamusius Ekui, sebagai Katekis Pemimpin Ibadat Sabda, dan 3 yang lain iaitu, Sdra.Heldy Galiwas, Bernie Vellanueva dan Binius Ubin sebagai Katekis Pelayan Komuni.

Semasa sesi ucapan pula, Katekis Joseph Koson, selaku pengerusi penganjur mengucapkan terima kasih kepada semua yang membantu menjayakan hari katekis walaupun pada mulanya beliau merasa takut untuk memikul tugas tersebut. 

Katekis Micheal Mindong pula, yang turut diraikan persaraannya sebagai katekis pada hari tersebut, menegaskan walaupun tidak lagi bergelar katekis , namun akan terus membantu dalam pelayanan.

Katekis Micheal Mindong

Katekis Gilbert Timun, selaku timb.pengerusi KOMKAT menyeru agar semua yang hadir pada hari keluarga ini agar dapat menggunakan sepenuhnya untuk bersyukur dan bersukacita. Selesai misa, fellowship bersama pula diadakan di Dewan Bonda Maria dari Lourdes, KUK Magatang. Dalam fellowship tersebut, para katekis diperkenalkan dan pemberian saguhati dari pengerusi-pengerusi kuk masing-masing. Akhirnya acara selingan, seperti persembahan-persembahan dan cabutan nama bertuah turut diadakan. Doa penutup pada jam 6.00pm.

Sharing is caring!