CABARAN UNTUK MENGASIHI

Renungan Hari Minggu Paska Ke 3 ( C )

Kis. 5:27-32,40-41;     Wah.5:11-14;     Yoh. 21:1-19

Minggu lalu kita telah menyaksikan para murid Yesus berkurung didalam ruang bilik kerana ketakutan dan Tomas pula melarikan diri dari komuniti rasul itu. Injil pada hari ini mengisahkan satu lagi peristiwa dimana Petrus dan rasul yang lain kembali kepada pekerjaan mereka yang lama sebab tidak apa-apa lagi yang penting hendak dibuat kerana Yesus sudah tiada. Petrus berkata kepada mereka, “Aku pergi menangkap ikan,” dan rasul-rasul yang lain juga berkata, “Kami pergi juga dengan engkau.” Namun mereka amat kecewa kerana tidak ada ikan yang ditangkap oleh mereka. Sia-sia sahaja jerih payah semalaman menangkap ikan. Akhirnya tidak ada apa-apa untuk dimakan.

yesus-yang-sudah-bangkit-di-tepi-pantai-danauDalam keadaan itu, Yesus yang mereka tidak kenali datang memperlihatkan DiriNya kepada mereka buat ketiga kalinya dan menyuruh mereka menebarkan jala mereka. Walaupun mereka tidak kenal Yesus dan dalam keadaan usaha yang sia-sia, mereka mendengar kata-kata Yesus lalu menjala ikan. Pengalaman kita juga mengajar kita bahawa dalam keadaan kekosongan kita selalu mengharapkan sesuatu supaya tidak merasa hampa dari usaha gigih kita.

Dalam kisah ini kerana terlalu kecewa maka mereka sama sekali telah melupakan kata-kata Yesus bahawa Dia akan bangkit dari mati. Rupa-rupanya ajaran-ajaran Yesus semasa Dia bersama mereka sama sekali tidak direnungi dan dihayati oleh mereka sehingga mereka kembali kepada cara hidup yang lama. Cara hidup yang ternyata tidak menjamin apa-apa, bahkan usaha gigih mereka mendatangkan kekecewaan.

Petrus yang tidak berpakaian sebelum penangkapan ikan yang banyak mengenakan pakaian ketika mendengar dari murid yang dikasihi Yesus mengenali TuhanYesus. Ini menandakan bahawa Petrus kembali mengenakan kehidupan yang baru sesudah menemui Yesus yang sudah bangkit, bahkan semua murid kembali mengenali Yesus sesudah mereka makan bersama dengan Yesus.

petrus-dan-yesus-setelah-kebangkitannyaDiakhir Injil ini, kita melihat Petrus “disoalsiasat” oleh Yesus sejauh manakah dia mengasihi Dia. Sebanyak tiga kali Yesus mengutarakan soalan yang sama, “Simon anak Yohanes, apakah engkau mengasihi Aku?” Soalan pertama dan kedua dijawab oleh Simon secara biasa sahaja, “Benar Tuhan, Engkau tahu, bahawa aku mengasihi Engaku.” Sesudah Simon menjawab, Yesus memberi tugas dan kepercayaan kepadanya untuk menggembalakan domba-domba-Nya. Jawaban Simon kepada soalan ketiga agak berbeza dan lebih utuh, “Tuhan, Engkau tahu segala sesuatu, Engkau tahu, bahawa aku mengasihi Engkau.” Ini merupakan respon Simon bahawa dia mengasihi SEPENUHNYA kepada Yesus dan memahami tugas yang diberikan oleh Yesus kepadanya serta akibat dari responnya itu.

Dalam bacaan pertama kita melihat bagaimana Petrus sebagai pemimpin bersama dengan rasul-rasul yang lain menunaikan tugas dan kepercayaan itu. Khabar gembira tentang kebangkitan Yesus yang diajarkan oleh mereka diseluruh Yerusalem ditentang hebat oleh pemimpin agama, mereka melarang supaya tidak menyebut nama Yesus. Tetapi Petrus dengan berani tetap mendukung semangat kasih yang pernah dia lafazkan kepada Yesus dan berkata, “Kita harus lebih taat kepada Allah daripada kepada manusia………”

Paskah adalah ungkapan kasih Allah yang teragung, tidak ada kasih yang menandingi yang ditunjukkan oleh Allah dalam Diri Yesus. Gereja yang didirikan oleh Yesus dan digembalakan oleh Petrus adalah rumah belas kasih Allah. Disebabkan belas kasihan Allah ini kita menikmati kasih Allah, kasih penebusan supaya kita juga mengalami kebangkitan berkat kebangkitan Yesus. Namun kasih Allah itu tidak berhenti disana. Cabarannya bagaimana kita menghidupi dan menyatakan belas kasih Allah itu kepada sesama. “Berbelas kasihanlah seperti Bapa berbelas kasihan.” (Luk 6:36) Maka setiap kita anggota Gereja diserahi dengan tanggungjawab untuk merealisasikan belas kasih Allah didunia ini.

Soalan renungan.

  1. Seperti Petrus, Yesus juga mengajukan pertanyaan kepada kita, “Apakah kamu mengasihi Aku?” Apakah jawaban kita secara peribadi?
  2. Sempena Tahun belas kasih ini, apakah tindakan-tindakan konkrit yang kita lakukan sebagai respon kita kepada belas kasihan Allah Bapa?
  3. Apakah fahaman anda tentang pernyataan Petrus dalam bacaan pertama, “Kita harus lebih taat kepada Allah daripada manusia?”

Sharing is caring!