ULANG TAHUN KE30 KEUSKUPAN KENINGAU (UTK30) PERINGKAT PAROKI ST. ANTHONY TENOM

Artikel oleh: Flora

Sambutan Perayaan 4 dalam 1, iaitu Ulang Tahun Keuskupan Keningau yang ke-30, Ulang Tahun Pentahbisan Uskup Cornelius Piong, Hari Santo Penaung St.Anthony dari Padua dan Pesta Kaamatan Peringkat Paroki Tenom telah diadakan pada 17 Jun 2023 bertempat di KUK Gereja St.Martha Lagud.

Sambutan dimulakan dengan Misa Kudus pada jam 10.00am yang diselebrankan oleh Yang Mulia Bapa Uskup Cornelius Piong.

Dalam ucapannya, Bapa Uskup Cornelius mengajak semua umat untuk meneruskan perjalanan bersama sebagai sebuah Gereja Sinodal dan harus berbangga dengan identiti kekitaan, di samping selalu peka terhadap kebajikan sesama, keluarga, gereja dan masyarakat serta seluruh Alam Ciptaan Tuhan.

Prelatus itu juga mengucapkan tahniah dan syabas kepada tuan rumah perayaan,  KUK Gereja St. Martha, Lagud di dalam usaha dan tenaga yang dilakukan sehingga perayaan ini berjaya dilaksanakan. Bapa uskup turut berterima kasih dan mengucapkan syabas kepada Rektor paroki, Fr. Ronnie Luni dan  pembantu paderi, Fr.Anthony Mikat serta semua yang terlibat dalam menjayakan sambutan kesyukuran UTK30 kali ini.

Fr.Ronnie dalam ucapannya pula,  berterima kasih kepada Tuhan kerana telah memilih dan mengutus seorang anak jati Keuskupan Keningau, Bapa Uskup Cornelius Piong untuk menjadi Paderi dan Uskup  yang telah mengembalakan keuskupan dengan penuh kerendahan hati dan komitmen yang tinggi.Klerus itu juga turut mengucapkan Selamat Menyambut Ulang Tahun Pentahbisan kepada Bapa Uskup Cornelius.

Fr.Ronnie  juga turut berterima kasih  kepada semua yang terlibat, kepada para dermawan, ahli MPP, KUK dan juga umat setempat kerana berusaha dan berganding bahu dalam menjayakan perayaan ini. Klerus itu juga  berharap agar para dermawan sentiasa bersama-sama umat di Paroki St. Anthony dalam merealisasikan pembangunan kerohanian umat khususnya di  Paroki St. Anthony.

Sambutan perayaan diteruskan dengan pelbagai acara seperti Cabutan Tiket Bertuah, Tajaan Lagu bagi Dana Paroki 2.0 dan Kutipan Kasih yang Berjaya mengumpulkan wang tunai rm2000, sebelum ditutup dengan doa pada jam 6.00pm.

Sharing is caring!