TUHAN SENTIASA BERSAMA KITA

Renungan Perayaan Pagi Krismas

Yes. 57:7-10;     Ibr.1:1-6;     Yoh. 1:1-5.9-14

 

alone 1Pesta Krismas seharusnya dirayakan dengan penuh keriangan. Tetapi kita jangan lupa ramai juga merasa sedih dan kesepian seperti kisah benar seorang anak ini.

Suatu ketika menjelang hari Krismas, para katekis di sebuah paroki mengadakan pertandingan melukis bagi anak-anak peringkat kanak-kanak. Lukisan tersebut berkisar tentang kelahiran Yesus di palungan. Sesudah lukisan tersebut selesai, masing-masing anak maju ke depan teman-temannya untuk menjelaskan lukisannya sebelum di pamerkan untuk tatapan umum.

Kesemua murid yang tampil ke hadapan mendapat sorakan dan pujian daripada katekis dan anak-anak yang lain. Namun ada seorang anak yang agak pendiam tidak berganjak dari tempat duduknya. Dia merasa malu nanti ditertawakan oleh teman-temannya yang lain sebab lukisannya sangat berbeza daripada lukisan teman-temannya.

Setelah dipujuk oleh katekis barulah anak tersebut maju ke hadapan dan perlahan-lahan memperlihatkan hasil lukisannya sambil menutupi mukanya dengan kertas lukisan tersebut. Pada saat itu juga semua anak-anak yang lain mentertawakan lukisannya kerana melukis dua bayi terbaring di atas palungan.

Katekis menenangkan keadaan dan bertanya kepada anak tersebut mengapa dia melukis dua bayi di dalam palungan tersebut. Anak tersebut hanya mampu berbisik pada katekis, “Ini Yesus dan yang ini saya!”

faceRupa-rupanya anak tersebut adalah anak yatim piatu yang sungguh merasa kesepian dan ingin ditemani oleh Yesus. Gambar hasil lukisan anak tersebut sungguh menyayat hati para umat sehingga terjual dengan harga yang sangat tinggi.

Di zaman kita yang serba canggih dalam bidang telekomunikasi ini pun sebenarnya kita tidak jauh berbeza dengan anak itu tadi. Semakin canggih alat komunikasi kita, namun kenyataannya perhubungan kita antara satu dengan yang lain semakin jauh pula. Lihatlah di tempat-tempat umum malah di rumah kita sendiri, walaupun duduk bersebelahan, kita lebih sibuk bercakap dengan orang yang nun jauh di sana melalu telepon bimbit kita yang serba canggih dan susah dilepaskan itu. Maka tidak hairanlah orang zaman sekarang di kelilingi dengan pelbagai alat-alat yang serba canggih yang kesemuanya atas nama komunikasi yang lebih berkesan. Tetapi nyatanya orang masih tetap merasa kesepian, sementara alat-alat canggih tersebut merupakan satu tanda dia memerlukan seseorang sebagai penghibur kesepiannya.

Pada hari Krismas yang mulia ini, kita sebenarnya tidak kesepian. Kita tidak perlu terlalu bergantung pada alat-alat komunikasi yang terlalu canggih untuk menghibur hati kita yang serba sepi ini. Perayaan Krismas ini adalah perayaan Allah yang sudah menjadi manusia di dalam peribadi Yesus. Allah yang mengalami sendiri segala pengalaman manusia baik yang gembira mahupun yang sungguh menyedihkan.

Kelahiran Yesus sudah diramalkan ribuan tahun yang lalu oleh nabi Yesaya, “Sesungguhnya, seorang perempuan muda mengandung dan akan melahirkan seorang anak laki-laki, dan ia akan menamakan Dia Imanuel” (Yes 7:14). Emanuel, bererti Allah berserta kita. Kedatangan Allah ke dunia ini pun bukan serba besar-besaran tetapi sangat sederhana malah ianya miskin sehingga tidak dikenali oleh orang ramai. Sungguh Dia “Telah menjadi manusia, dan diam di antara kita” (Yoh 1:14).

immanuel

Sungguh menyedihkan, Dia yang sudah diramal kedatangan-Nya malah ditolak oleh mereka yang seharusnya mengetahui kedatangan-Nya. Kaum rohaniwan dan ahli-ahli kitab suci yang sebangsa dengan-Nya, tidak mempedulikan kelahiran-Nya, malah mahu dibunuh pula oleh pihak pemerintah pada waktu itu.

Pada hari Krismas ini, sikap orang-orang yang menolak Yesus itu boleh saja menyelinap masuk ke dalam diri kita jika kita tidak mahu menumbuhkan dua sikap berikut ini ke dalam hidup harian kita.

  1. Kesedaran bahawa Allah itu sentiasa bersama kita baik dalam keadaan suka
    mahupun duka.
  2. Kesedaran bahawa melalui kelahiran Yesus, Allah menunjukkan rasa setiakawan
    kepada kita. Maka kita perlu menauladani kesetiakawan Allah itu dengan sesama kita.

 Sementara Maria dan Yosef mencari rumah penginapan, konon seorang malaikat mengadakan mesyuarat dengan semua binatang, untuk memilih salah satu daripada mereka membantu Keluraga Kudus itu nanti. Sang Singa berkata: “Hanya raja bintang yang layak. Sesiapa yang mengganggu bayi Yesus, akan saya robek tubuhnya!” “Ah, kamu terlalu ganas,” kata malaikat kepadanya. Musang pula berkata, “Saya jamin bayi Yesus mendapatkan madu dan saya akan mencuri ayam setiap hari untuk Ibu Maria.” “Oh, kamu terlalu licik,” kata malaikat kepadanya. Burung Merak pula mempamirkan bulunya: “Saya akan menghiasi kandang tempat lahir bayi Yesus lebih cantik daripada bait Allah,” “Kamu terlalu sombong” kata Malaikat.

Setelah banyak binatang menawarkan diri namun tidak ada satu pun yang dipilih oleh malaikat itu. Lalu dia melihat seekor Sapi dan Keldai di ladang sedang bekerja dengan petani. “Apa yang boleh kamu lakukan untuk menjaga Keluarga Kudus itu?” kata malaikat. “Tiada”, jawab Keldai sambil menurunkan kedua telinganya yang panjang. “Kami tidak pernah belajar apa pun kecuali KERENDAHAN HATI dan KESABARAN. Walaupun kami sudah cuba belajar sesuatu yang lain, namun kami hanya mendapat lebih banyak sebatan.”

Kemudian Sapi menambah dengan malu-malu, “Mungkin kami hanya boleh membantu dalam hal yang remeh temeh, misalnya menghalau lalat dengan jalan terus menerus menghayunkan ekor dan menggoyang-goyangkan telinga kami.”

“Oh, oklah!” kata malaikat itu, “Kamu berdua saya pilih untuk menjaga Keluarga Kudus itu nanti.”

keluargaKesedaran tentang Allah yang sentiasa bersama kita dan setiakawan dengan kita, sungguh memerlukan sikap yang tidak sombong, tidak licik, tidak ganas tetapi sikap kerendahan hati, sabar, murah hati, memahami, kasih – kesemua ini merupakan hal-hal yang bersifat syurgawi yang membuat pesta Krismas kita sungguh bererti bagi hidup kita kerana menyedari: “Firman itu telah menjadi manusia dan diam di antara kita” (Yoh 1:14). (JL)

Cadangan soalan refleksi peribadi dan perkongsian KKD:

  1. Apakah yang anda faham dengan kata-kata ini: “Firman itu telah menjadi manusia dan diam di antara kita” (Yoh 1:14)?
  2. Bagi anda, apakah makna perayaan Krismas bagi hidup anda tahun ini?

Cadangan aktiviti minggu ini:

Ucapkan selamat hari Krismas kepada semua teman-teman jauh dan dekat melalui SMS, Facebook, tweeter, email, radio FM untuk mengeratkan persaudaraan dan saling menyedarkan bahawa Allah itu maha pengasih dan Dia sentiasa bersama kita setiap waktu.

Sharing is caring!