RUMAH TERBUKA KRISMAS KEUSKUPAN KENINGAU DISAMBUT MERIAH

Artikel oleh :Juanis bin Marcus

Gambar 1: Fr.Ferdinandus dari Keuskupan Sintang, Indonesia turut memeriahkan Rumah Terbuka Krismas ini.
Gambar 2: Uskup Cornelius Piong mengambil kesempatan bergambar dengan para belia yang membuat persembahan

Nulu Sosopon, Keningau – Meskipun disambut dengan cara sederhana, namun Perayaan Rumah Terbuka Krismas Keuskupan Keningau pada tahun 2023 tetap tidak kurang meriahnya. Ini jelas melalui kehadiran umat yang ramai memenuhi ruangan Dewan Terbuka Pusat Ziarah Keluarga Kudus, Nulu Sosopon. Umat yang datang terdiri dari pelbagai lapisan, iaitu  dari dalam dan luar Keuskupan Keningau, dan dari pelbagai bangsa dan agama.

Kelihatan, Bapa Uskup Cornelius Piong berada dalam perayaan itu sebelum jam 10.00pagi lagi bagi menyambut mereka yang hadir. Antara mereka yang hadir pada perayaan yang diadakan pada 28 Disember 2023 ini adalah para paderi yang melayani di Keuskupan Keningau, iaitu Msgr.Gilbert Lasius,  Fr.David Gasikol, Fr.Appolonius Yakis, Fr.Joseph Gapitang dan  Fr.Wilfred James. Fr.Ferdinandus dari Keuskupan Sintang, Indonesia yang sedang bercuti di Keuskupan Keningau, turut tidak mahu ketinggalan untuk beramah mesra dengan umat yang hadir. Turut hadir para religious dan sister, Dikon Nakudah, para seminarian dan aspirant dari Keuskupan Keningau. 

Beralih semula mengapa Krismas Terbuka ini disambut dengan sederhana, kerana mereka yang mengambil makanan dan minuman haruslah memastikan ia dihabiskan terlebih dahulu sebelum mengambilnya semula, bagi mengelakkan pembaziran.

Perayaan ini turut diserikan lagi dengan persembahan-persembahan dari para belia dari pusat dan zon, Katedral St.Francis Xavier, Keningau. Uskup Cornelius Piong kelihatan tidak senang duduk, ke sana kesini kerana mengambil peluang untuk beramah mesra dengan mereka yang hadir pada masa yang sama, turut mengambil peluang untuk bergambar bersama mereka.

“Terima kasih kepada semua yang hadir pada hari ini. Jangan kamu malu-malu untuk bergembira bersama hari ini. Semoga Rumah Terbuka ini memberi semangat untuk kita berjalan bersama dan bersatu dengan Yesus pada tahun 2024 nanti,” ucap Uskup Cornelius kepada semua yang hadir

Sharing is caring!