RETRET PELAYANAN MISSION KEMABONG

1

Kemabong – Retrat pelayanan Mission Kemabong telah pun berlangsung selama 3 hari. Seramai 150 orang peserta dari seluruh Mission Kemabong telah menyertai retrat yang dianjurkan oleh Tim Kelompok Inti Pembaharuan Karismatik Katolik Mission Kemabong. Retrat bermula pada 21hb Jan jam 2-5 petang adalah pendaftaran. Tepat jam 5.30 petang Misa Kudus oleh Rev. Fr Benedict. Dalam perkongsian beliau terhadap pelayanan, beliau berkata banyak cabaran dan hambatan seseorang pelayanan Gereja. Dan ianya sama diumpamakan dengan perjalanan Yesus sepanjang ke bukit Galgota yang kita imani dalam Salib semasa prapaskah. Menurutnya lagi,  kesempatan retret ini, menjadi satu kerugian bagi mereka yang tidak menyertai retret ini.

2

3

Sepanjang retret berjalan pelbagai perkongsian daripada para penceramah antaranya Saudari Beatrice Nemesius dari Rumah Retrat Purun dan Saudara Paulus Jiran dari Keuskupan Agung Kota Kinabalu. Kedua-duanya memperkongsikan cabaran sepanjang melayani, dan pelayanan mereka secara peribadi terhadap keluarga mereka  masing-masing, dan bagaimana mereka menghadapi pelbagai cabaran dalam pelayanan tetapi dalam perjalanan pelayanan mereka, Tuhan tidak menutup mata, dan sentiasa memberi penghiburan.

4

5

Selain perkongsian, aktiviti berkumpulan juga diadakan, peserta dibagi menjadi beberapa kumpulan untuk membincangkan hasil perkongsian yang dikongsikan oleh penceramah, apa yang mereka perolehi, apa yang akan dilakukan dalam pelayanan terhadap keluarga dan Gereja dan apa pelayanan yang akan mereka ambil selepas melalui retret ini dan apabila kembali ke tempat masing-masing. Pada waktu malam terakhir, sesi perdamaian dijalankan. Sesi perdamaian yang berbeza daripada sebelum ini, dimana sesi pembasuhan kaki seperti Yesus membasuh kaki murid-muridnya. Sebelum doa malam, para Katekis yang menyertai retret ini didoakan dan diberi penumpangan tangan untuk kekuatan dalam pelayanan pada masa akan datang.

6

Pada hari terakhir, sedikit perkongsian daripada Saudari Beatrice tentang Bonda Maria sebagai tauladan seorang pelayan. Dan diakhir sesi, para peserta telah memberi perkongsian mereka terhadap apa yang mereka laui sepanjang retret tersebut. Sesi berakhir pada jam 2 petang.

Sharing is caring!