PEMBERKATAN GEREJA ST.PETRUS PENOPOK

pemberkatan gereja membakut 1

Membakut – Pemberkatan gereja St.Petrus Penopok telah diadakan pada 8 Januari 2017 yang lalu. Gereja ini merupakan salah satu daripada 6 stasi luar paroki St.Patrick Membakut dan boleh memuatkan kira-kira 50 orang umat pada satu-satu masa. Mandat pelaksanaan pemberkatan telah diberikan oleh Bapa Uskup Rev.Datuk Cornelius Piong kepada paderi paroki, Rev.Fr.Paul Mikin. Pemberkatan ini telah dilakukan sebelum misa kudus berlangsung , tepat jam 11.30 pagi.

Didalam ucapan nya, pengerusi Komuniti Umat Katolik (KUK) gereja St.Petrus merangkap pengerusi pelaksana pembinaan gereja baru ini , saudara Jepinin Gompisos menggunakan terima kasih diatas kehadiran semua umat yg datang menyaksikan upacara pemberkatan tersebut, lebih-lebih lagi kepada pengerusi KUK bagi stasi luar yang berdekatan kerana banyak membantu dari segi persiapan upacara pemberkatan ini.

pemberkatan gereja membakut 2

Pengerusi Majlis Pastoral Paroki St.Patrick Membakut, saudara Osmund Osmin Benati didalam ucapan nya, mengucapkan terima kasih kepada mantan ahli jawatankuasa MPP penggal lalu yg diketuai oleh Saudara Mathews Oming kerana telah berusaha mencari dana dan memantau pembinaan gereja baru ini. Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada Puan Yura Masusih yang telah mendermakan sebidang tanah beliau kepada gereja sebagai tapak gereja yang baru. Selain itu, saudara Osmund juga berterima kasih kepada Pengerusi MPP Paroki St.Peter Bundu Kuala Penyu, saudara Simon Masusih dan individu perseorangan yang telah banyak memberi sumbangan berupa bahan-bahan pembinaan mahupun wang ringgit selama pembinaan gereja baru ini berlangsung.

Rev.Fr.Paul Mikin didalam ucapan nya pula berkata, gereja merupakan symbol kesatuan umat. Beliau berharap agar dengan adanya gereja baru ini, umat di Penopok mahupun dari kampung-kampung berdekatan yang datang bersembahyang disini akan lebih bersatu didalam iman mereka dan dapat menjaga gereja baru ini dengan sebaiknya demi pembangunan iman umat katolik di kampung tersebut.

Misa Kudus diakhiri dengan upacara menandatangani perjanjian penyerahan tanah tapak gereja diantara Pn.Yura Masusih dan pihak gereja yang diwakili oleh Fr.Paul Mikin serta disaksikan oleh AJKT MPP dan juga umat.

Selepas misa kudus pemberkatan, Fr.Paul Mikin bersama-sama dengan AJKT MPP serta pengerusi-pengerusi KUK dan KKD serta semua umat dijemput bersama untuk makan tengahari di rumah Pn.Yura Masusih serta di dewan kampung Penopok dan seterusnya fellowship ringkas dimana cabutan tiket bertuah diadakan sebagai kemuncak acara majlis pada hari tersebut. Acara berakhir pada jam 5 petang.

Sharing is caring!