BERSUKACITALAH SEBAB TUHAN SUDAH DEKAT

 HARI MINGGU ADVEN KE 3

Bc.1. Yes. 61:1-2a.10-11        Bc.2. 1Tes.5:16-24        Bc.3. Yoh.1:6-8.19-28

“Bersukacitalah senantiasa. Tetaplah berdoa. Mengucap syukurlah dalam segala hal, sebab itulah yang dikehendaki Allah di dalam Kristus Yesus bagi kamu” (1 Tes 5:16-18). Bersukacitalah. Inilah semangat perayaan kita pada minggu ini iaitu bersukacita. Kita perlu bersukacita kerana janji Tuhan tentang Keselamatan sebentar lagi akan datang. Kita bersukacita kerana Sang Terang yang sesungguhnya sedang datang ke dunia. Kita bersukacita kerana sebentar lagi Natal akan tiba. Marilah kita persiapkan diri sambil memuji-muji dan bersukacita kepada Tuhan.

Bersukacitalah Sebab Tuhan Sudah Dekat

Semua orang pasti pernah merasakan situasi penantian. Contohnya, menunggu bas di bus stop, menunggu kawan datang, menunggu keputusan peperiksaan keluar, menunggu tarikh terima gaji dan banyak lagi. Apa yang dirasakan selama masa menunggu? Mungkin ada yang tidak sabar tiba saatnya, ada yang ceria penuh kegembiraan. Jika yang dinantikan adalah sesuatu yang baik atau akan memberikan sesuatu yang kita inginkan pasti perasaannya adalah gembira dan tidak sabar. Demikian juga seharusnya perasaan kita pada hari minggu ini. Perayaan akan kedatangan Yesus ke dunia (inkranasi) sudah dekat, dan ini sudah pasti. Penantian kita tidak sia-sia lagi kerana sebentar lagi akan merayakan Hari Natal. Hari sukacita bagi dunia. Maka Geraja megajak kita untuk bersukacita pada minggu ini.

Hari Minggu Adven III disebut sebagai Minggu Gaudate ertinya Minggu Sukacita. Sukacita kerana “Terang yang sesungguhnya, yang menerangi setiap orang, sedang datang ke dalam dunia” (Yoh 1:9). Warna liturgi pada hari minggu ini adalah merah muda atau pink yang menjadi simbol dan tanda bersukacita. Minggu ini kita diingatkan bahawa kita telah pun berada di pertengahan masa Adven, masa penantian akan perayaan Kelahiran Kristus semakin dekat. Kedatangan Kristus sudah semakin dekat, sebab inilah kita merasa bersukacita kerana kedatangan Kristus semakin dekat. “Bersukacitalah selalu dalam Tuhan. Sekali lagi ku katakan bersukacitalah” (Fil 4:4).

Mengapa harus bersukacita? Apakah kerana hari Natal sudah dekat? Kerana hari Natal semua umat dapat berkumpul dan bergembira bersama dengan pelbagai aktiviti, bermacam-macam makanan dan minuman? Tidak!. Kita bersukacita bukan kerana itu, tetapi bersukacita kerana Tuhan telah datang dalam hidup kita. Kedatangan-Nya memperbaharui hidup kita, menjadikan hidup kita lebih bermakna dan lebih terjamin. Pada hari Natal, sekali lagi Tuhan mahu datang dan memperbaharui hidup kita. Inilah yang sehausnya menjadi sukacita pada hari Natal bahawa Tuhan datang dan hadir dalam hidup kita. Oleh sebab itu, Hari Natal bukan saja kita rayakan sebagai perayaan kenangan dan kesyukuran atas kelahiran Yesus ke dunia tetapi Natal seharusnya menjadi hari pembaharuan diri dan hidup, sebagaimana kehadiran Yesus ke dunia membawa pembaharuan hidup manusia. Inilah yang kita siapkan selama masa Adven, iaitu supaya hidup kita menjadi lebih baik (mengalami pembaharuan), iman kita akan Yesus Kristus menjadi lebih teguh kerana Hari Natal.

Apakah kita bersukacita karena Tuhan sudah dekat? Atau mungkin, pertanyaannya ialah, apakah kita merindukan sukacita karena Tuhan akan datang? Kabar gembiranya adalah, Tuhan Yesus memang datang ke dunia, untuk memberikan sukacita kepada kita.

Paus Fransiskus melalui  Evangelii Gaudium, mengatakan, “Sukacita Injil memenuhi jiwa-jiwa dan hidup semua orang yang berjumpa dengan Yesus. Mereka yang menerima tawaran keselamatan-Nya, dibebaskan dari dosa, dukacita, kekosongan hati dan kesendirian. Dengan Kristus, sukacita terus menerus lahir secara baru… Saya mengundang semua umat Kristen, di manapun, pada saat ini, untuk memperbaharui perjumpaan pribadinya dengan Yesus Kristus, atau setidak-tidaknya keterbukaan untuk membiarkan Dia menjumpai mereka. Saya meminta agar semua dari kalian melakukan ini setiap hari tanpa henti. Tak seorang pun boleh berfikir bahawa undangan ini tidak ditujukan kepadanya, sebab ‘tak seorang pun yang dikecualikan dari sukacita yang dibawa oleh Tuhan’.” (EG, 1,3).

Mengapa perjumpaan dengan Yesus membawa sukacita? Sebab kedatangan-Nya selalu membawa pemulihan dan kebaikan yang kita rindukan. Nabi Yesaya mengatakan, “mata orang-orang buta akan dicelikkan, telinga orang-orang tuli akan dibuka; orang lumpuh akan melompat seperti rusa dan mulut orang bisu akan bersorak sorai” (Yes 35:5). Kabar selamat ini dinubuatkan oleh Nabi Yesaya bahawa seorang akan diutus untuk menyampaikan kabar baik (bdk. Yes 61:1-2). Yohanes Pembaptis adalah utusan Allah untuk menyampaikan berita baik bahawa Terang yang sesungguhnya sudah datang (bdk. Yoh 1:6-9). “Akulah suara orang yang berseru-seru di padang Gurun: Luruskanlah jalan Tuhan! Seperti yang telah dikatakan Nabi Yesaya” (Yoh 1:23).

Kita sendiri telah banyak mendengar kesaksian tentang mukjizat Tuhan Yesus, atau bahkan telah mengalaminya sendiri. Namun sejauh mana kita sudah bersukacita dan bersyukur kepada-Nya? Sebab kesaksian tentang perbuatan Yesus yang ajaib dan pertolongan-Nya masih terus terjadi sampai saat ini. Hal ini semestinya membangkitkan di dalam diri kita sukacita dan kerinduan untuk semakin  mengenal dan mengasihi Dia, menyambut-Nya sebagai Tuhan dan Raja dalam kehidupan kita. Tuhan begitu mengasihi kita, sampai Ia mahu mengambil rupa manusia untuk menjumpai kita. Bukankah ini sungguh adalah Kabar Sukacita?

Maka apa yang Paus Fransiskus katakana perlu kita perhatikan, “Pesan Kristiani disebut ‘Injil” iaitu Kabar Gembira, sebuah berita sukacita bagi semua orang. Gereja bukanlah sebuah tempat naungan orang-orang murung/sedih, tetapi Gereja adalah rumah sukacita! Sukacita Kristiani, seperti halnya pengharapan, memiliki fondasi pada kesetiaan Allah, dalam kepastian bahawa Ia selalu menepati janji-janji-Nya…Dalam liturgi, undangan untuk bersukacita, untuk bangun, bergema berkali-kali, sebab Tuhan itu dekat, hari Natal pun dekat. Seperti seorang ibu, Gereja mendorong kita untuk mengikuti dengan setia, jalan rohani agar kita merayakan Natal dengan luapan kegembiraan yang selalu baru….” (Paus Fransiskus, Minggu  Adven ketiga, 2013). Mari dengan sukacita yang baru kita menyambut Natal yang sudah di ambang pintu. Tuhan Yesus yang 2000 tahun lalu telah datang dan membawa banyak pemulihan dan pembaharuan, juga datang dan akan datang membawa pemulihan serta pembaharuan yang sama di masa kini, demi keselamatan kita. Dengan demikian betapa sungguh layak kita bersyukur dan bersukacita.

Hari Natal sudah dekat, maka marilah kita bersungguh-sungguh mempersiapkan diri kita. “Bersukacitalah senantiasa. Tetaplah berdoa. Mengucap syukurlah dalam segala hal, sebab itulah yang dikehendaki Allah di dalam Kristus Yesus bagi kamu” (1 Tes 5:16-18), dan “jauhkanlah dirimu dari segala jenis kejahatan” (1 Tes 5:22).

Tuhan Yesus, Engkaulah sukacita kami. Kasih setia-Mu sungguh tak ada habisnya. Di Minggu Sukacita ini, nyalakanlah di hati kami, kerinduan akan Engkau, yang sebentar lagi kami sambut secara baru dalam perayaan Natal. Biarlah Bunda-Mu dan Bunda kami, Perawan Maria, membantu kami untuk bergegas mempersiapkan diri, untuk menjumpai Engkau yang lahir bagi kami, demi keselamatan dan sukacita bagi semua umat manusia. Amin.”


Cadangan Soalan untuk Refleksi peribadi dan perkongsian Komuniti Kristian Dasar (KKD)

“Akulah suara orang yang berseru-seru di padang Gurun: Luruskanlah jalan Tuhan! Seperti yang telah dikatakan Nabi Yesaya” (Yoh 1:23). Mungkin saat ini anda masih ada masalah dengan orang lain, mungkin itu kawan anda atau keluarga anda sendiri. Mungkin anda membencinya, dendam, atau iri hati, cemburu, atau yang lain-lain. Jika masih ada bererti hubungan anda dengan dia belum lurus, begitu juga jalan hidupmu menuju Tuhan masih banyak halangan. Rendahkanlah diri anda selama minggu ini, datangi orang yang bersangkutan, maafkanlah dan berdamailah dengannya maka dengan itu anda sudah meluruskan jalan Tuhan dalam dirimu.


Ya Allah, semoga rezeki syurgawi yang telah kami terima menguduskan kami sepenuhnya. Tunjukkanlah kepada kami jalan yang benar, iaitu jalan hidup Kristus, Putera-Mu, yang akan membawa kami sampai kepada kehidupan kekal. Sebab, Dialah Tuhan dan Pengantara kami.

Sharing is caring!